ELIANT се залага за Европа на културната разновидност и слободен избор: во образовните работи,

економски и социјални реформи, еколошки земјоделство, комплементарни и интегративна медицина.

Ние искрено ви благодарам за големата поддршка!

речиси 67.812 мотивирани луѓе ја потпишаа во петицијата, во периодот од 23 ноември 2016 Читај повеќе mk за да се 23 мај 2017.

Слика 1: © xxxxxxx - fotolia.com

Една третина од една година децата во САД, кои користат компјутер пред да можат да одат или да се зборува. Во Германија веќе трошат 70% од 2 до 5-годишниот половина час на ден со паметен телефон. Во стан најчесто се користат од 6-годишна возраст во Германија е Фејсбук. Сите децата на предучилишна возраст гледаат телевизија, често повеќе од еден час на ден.

Ставот на многу возрасни се чини дека преовладуваат дека на почетокот на habituation на дигиталната ера е неизбежна, особено откако го импресионира исто така познат образовната политика значителни инвестиции во оваа област. е алармантна, степенот до кој ризиците и несаканите дејства на дигитални информации технологија се забораваат. Овие ризици и несакани ефекти се поизразени, помладата детето. Тоа е затоа што мозокот е повеќе пластика, помлад човек - а со тоа и многу повеќе чувствителни на лажни стимулации и вознемирувачки влијанија.

© Patryk Kosmider - fotolia.com

Слика 2: Ова не е програма за обука, туку опасен придонес неподвижност, сензорна стимулација неуспех и изолацијата на вистинска животна средина. Истото важи и за бебе медиокритет со iPad носителот. Од дете седи на нокшир пред iPad да го користите овој драгоцено време за да дознаете. Овие уреди не успеваат на нивната цел од одвлекува вниманието на детето, поради што не е потребно во оваа возраст на физички самосвест.

Затоа и вреди да се конструктивни, здравствена промоција, не-дигитални образовни инвестиции најмногу во Кита, уште доста добро во училиште, а потоа значително помалку, како на сликата подолу покажува. Да се поттикне Прстите математички вештини и развој на фронталниот лобус, управливоста на таблет компјутерите не се. Бидејќи ментална бенефиции се предвидени од страна на области од мозокот кои примаат сигнали од активирани сензорни и моторни области.

© Manfred Spitzer

Слика 4: Повратокот на инвестициите во образованието: односот помеѓу возраста и брзината на учење, прикажана како намалување на приносот на образовни инвестиции (во Кита, училиште, на работа) во текот на целиот животен опсег од околу формирање луѓе (Хекман 2006).
Графиконот покажува колку брзината на учење за животот на возраста се намалува кон - кој е игра со четири-годишна меморија, има директен доказ за тоа. Поради ова, како и образовни власти само првите години интензивно учење - и зошто да не, исто така, се занимаваат со медиумите? - Употреба. Но, токму овој пристап не води до конструктивен инвестиции во образованието, како што е прикажано од страна на следниве забелешки.

Што се конструктивни образовни инвестиции?

Еден од клучните наоди од истражување на мозокот во последниве децении дека децата умешност, одење, зборување и размислување најдобро учат преку самостојно дејност - преку обиди и грешки, преку слободна игра, со имитирање во директен контакт со другите. Активен ТВ во позадина наруши развојот на јазикот како и електронски книги кои се или проучување на дигиталните медиуми ја прочитате. Дијалогот со детето, исто така придружени со разговорите за раскажување приказни, на јазичната и интелектуален развој е најважен. Правилото е: Колку повеќе толку подобро. Така разликата на повисоката класа дете на дете подслој во запишувањето во училиште е 30 милиони зборови, кои на високата класа дете има слушнато над дете подслојот (Харт & Risley, 1995). Според јазикот центри се подобро обучени и влегувањето во образовниот кариера полесно.

Слика 5: © Tatjana Posavec

Општо земено: мозок не прават преземања. Наместо тоа, тие се развиваат, бидејќи на активно користење од страна на опсервации, Откријте, испитување, слух, допир, мирис, вкус, позитивни и емпатија, мислата, говорот, акција: Сè што човек го прави тоа, а особено се независно, е придружена со структурни активноста на мозокот , За оваа активна употреба на мозокот е поттик за секојдневна нејзиниот развој.

За разлика од компјутерска обработка и мемориски модул за информации има во мозокот постои поделба на обработка и чување: Кога мозокот процесира информации, врските меѓу невроните се промени - и тие се на меморија. Повеќе обработени има мозок, толку повеќе таа, исто така, се чуваат и подобро да се справи со пресврт. Колку повеќе јазици лице зборува, толку е полесно да учат на друг му ново. центри за јазикот не се "полни", но може да напротив спаси, толку повеќе е зачуван во сè повеќе и повеќе! Ова својство на една парадоксална меморија е генерално важи за сите способности. Повеќе музички инструменти, едно лице може да се игра, повеќе алатки што може да се користи, тој никогаш не читаат повеќе книги на одредена тема, толку полесно ќе биде за него дека се уште користат друг инструмент или инструмент за да дознаете или дури и да прочита некоја книга од предметната област.

Слика 6: © Kristin Gründler - fotolia.com
Слика 7: © Tatjana Posavec

Внатрешната активност промовира здрав развој на мозокот и телото. Исто така, подоцна во училиште често недостасува моќ на концентрација е особено предиспонирани во својата прва година. Децата покажуваат прикажана овде како да го направи тоа.

Тоа е зошто тоа е толку важно да се постави во детството и адолесценцијата во широка едукација и особено за промовирање на сензорни и моторни. Бидејќи ништо не е соодветен за обука на сензорни и моторни делови на мозокот од бришење со секогаш истото движење по површината на стаклото, без било каква сетилна софистицираност.

© Urachhaus Verlag

Слика 8: Бришејќи безличниот површина предизвикува ниту моторизирани ниту сензорни учење. И бидејќи повисоките ментални придобивките од мозочни региони да се оствари, кои примаат сигнали од сензорни и моторни области, сложени размислување е ограбен од страна на бришејќи повеќе таблети од своите барања.

© Urachhaus Verlag

Слика 8: Бришејќи безличниот површина предизвикува ниту моторизирани ниту сензорни учење. И бидејќи повисоките ментални придобивките од мозочни региони да се оствари, кои примаат сигнали од сензорни и моторни области, сложени размислување е ограбен од страна на бришејќи повеќе таблети од своите барања.

Социјалните вештини не се обучени на таблета, но преку директен контакт со други луѓе, од кои секој е уникатен и не може да биде програмиран.

© Urachhaus Verlag

Сл. 10: Оваа слика покажува не само на внатрешната активност на детето, но исто така и фактот дека тука возрасен детето гледа со интерес и децата во ова се гледа "добро чувство" и е возбуден за своите дела.

Негативните последици од прерано навикнати на дигитални медиуми?

Децата кои поминуваат многу време пред екранот и често ја користат дигитални медиуми, и потврди на следните пореметувања и оштетувања:

  • Нарушувања на развој на јазикот и пореметувања со недостаток на внимание (Цимерман et al., 2007),
  • значително пониско ниво на образование (Hancox et al., 2005),
  • Тенденција за дебелината (Hancox et al. 2004),
  • Диспозиција - како резултат на анти-социјално однесување - криминално однесување Робертсон et al. 2013 година).
  • Употребата на игри конзола да предизвикаат слаби оценки во читање и пишување, како и проблеми во однесувањето во училиште (Weis и Cerankosky 2010) за децата од основно училиште.

  • Колку повеќе време младите го поминуваат во предниот дел на екранот, толку помалку сочувство (емпатија) за нивните родители и нивните пријатели (Ричардс et al., 2010).
  • Користењето на паметни телефони предизвикува кај младите помал успех во училиштето, пониски задоволството од животот и зголемување на депресија (Lepp et al., 2014), повеќе внимание нарушувања (Женг et al., 2014), миопија, нарушувања на спиењето и зависност однесување. Околу 60% од корисниците на паметни телефони, исто така, мора да се грижите за исчезнати нешто и да се плашат, одделени од нивните телефон или не се поврзани со мрежата. Овие стравови се претвори поддршка на прекумерна употреба, кои лесно може да се создаваат зависност.


Ефектите споменати се научно докажани и се почитуваат од страна на родителите, воспитувачите и наставниците секојдневно со внимание. Спротивно на тоа, не постои научно верификуваат наоди до често претпоставува позитивни ефекти на дигитални информации технологија на менталниот, духовниот и физичкиот развој на децата. На кратко, штетата е, придобивките не!

Слика 11: © fotolia, Mina Stefanovic

Ова не е израз на уметност непријателство - ние сме прави повеќе кон заштита на просторот детски развој за зголемување на благосостојбата на детето, човековото право на детството, така што младите луѓе и возрасните станат компетентни технологија корисници - каде што технологијата е во место.

Јужна Кореја води од страна на пример!

Педијатрите во САД предупредија за години пред овие ризици и несакани ефекти и побара да им понуди на бебињата не дигиталните медиуми и за децата, значително намалување на времето во кое тие се изложени на оваа. Сега се следат на Јужна Кореја на образовната политика. Јужна Кореја е првата земја во која Владата почна со закон, така што веќе во 2015 година активно да се заштити младата генерација од најлошите ефекти од новата технологија.

Слика 12: © xxxxxxx - fotolia.com

Кој е на возраст под 19 години и купува паметен телефон мора да има инсталирано на него софтвер кој
(1) ограничување на пристапот до насилство и порнографија,
(2) на дневниот користење на паметен телефон регистрирани и родителите ќе испрати порака кога ја надминува претходно поставената вредност и
(3) по полноќ ја прекинува врската со сервери на играта. Па имате прифатено на дигитално развиена земја, колку е важно да се заштитат на следната генерација од ризици и несакани ефекти од овие технологии беа. Јужна Кореја е земја со повеќето напредни дигитални инфраструктура во светот и произведува повеќето паметни телефони во светот. Затоа, не се во возрасната група од луѓе 10 до 19 години повеќе од 90% избрзан и повеќе од 30% имаат деца со паметен телефон цигара.

Дали сакаме да почека додека не имаат слични услови во Европа?

Ние сите се во побарувачката!

Ние не може да се здравството и образованието на следната генерација - се уште го напушти темелите на нашето слободно и демократско општество, економските интереси на најбогати компании во светот - нашата иднина! Затоа, нашите образовни институции, особено во јасли и дневни центри, мора да бидат слободни од докажани негативни ефекти на нивните производи на нашите деца! Станува збор за ништо помалку од одбраната на основните вредности на нашата заедница кон моќна економска лоби. Кој не сака да се меша тука, се однесува неодговорно кон следната генерација, ние имаме доволно проблеми - го напуштиле - долг, конфликти и одбележана планетата.

Слика 13: © Tatjana Posavec

БЛАГОДАРАМ

секој посветен член на граѓанското општество, секој експерт, секој уред кој го поддржува овој повик. Колку повеќе сме, понагласено ние може да претставува нашето мислење до носителите на одговорни образовната политика. Ќе почнеме со овие акции во првиот квартал од 2017.

Со особена почит и надевајќи се дека овој повик е да се заштити детството и достоинството на детето правда -

Prof. Dr. med. Dr. phil. Manfred Spitzer, Dr. med. Dr. hc. Michaela Glöckler, Dr. med. Silke Schwarz, Elisabeth von Kügelgen, Dagmar Scharfenberg, Beate Wohlgemuth, Oliver Langscheid, Michael Wetenkamp, Frank Linde, Johannes Stüttgen, Helga Kühl, Angelika Fried


и 600 учесници на симпозиумот "Право на детство" на Здружението на Валдорф градинки на 19 ноември 2016 Читај повеќе mk Хановер.

Слика 14: © Tatjana Posavec

Иако следните петиција конвергира во Асоцијацијата на Градинка Валдорф во Германија, постои можност дека ELIANT поддржува слична акција во вашата земја, кога локална иницијатива ја формира. Во секој случај, ние сме искрено благодарни за вашиот потпис и поврзани со поддршка на петицијата.