Newsletter Archive  ·  Subscribe to our Newsletter in language:Flag DeutschFlag UKFlag EspañaFlag ItaliaFlag NetherlandsFlag France
European Alliance of Initiatives
for Applied Anthroposophy

Waarom een strenge regulering en markering van alle GGO-levensmiddelen noodzakelijk is

Beste vrienden en vriendinnen van ELIANT,

 

Op 6 februari 2024 zal het Europees Parlement stemmen over het nieuwe wetgevingsvoorstel met betrekking tot de nieuwe genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s), die bekendstaan als nieuwe genomische technieken (NGT’s).
Tot nog toe doorlopen zowel de oude als de nieuwe genomische technieken (NGT’s) een strenge EU-toelatingsprocedure. Deze omvat een omvangrijke risico-evaluatie voor de gezondheid van de mensen en voor het milieu en zorgt voor transparantie voor de producenten en de landbouwers. Daardoor is een duidelijke markering van het eindproduct voor de verbruikers gegarandeerd.

 

Wat wil de nieuwe wetgeving?

Het voorstel van de Europese Commissie wil de nieuwe genomische technieken (NGT’s) zoals CRISPR/Cas en andere NIET onderwerpen aan de toelatingsprocedures die op dit moment gelden en die in de bestaande EU-GGO-verordeningen zijn vastgelegd (een uitvoeriger overzicht van NGT’s en het EU-wetgevingsproces vindt u hier.). Dit betekent dat in de toekomst ongecontroleerde en ongemarkeerde genetisch gemodificeerde levensmiddelen op onze velden en in onze borden terug te vinden zullen zijn.

 

Gevolgen:

Deze nieuwe wetgeving vormt enerzijds een rechtstreekse bedreiging voor de soevereiniteit op het vlak van zaaigoed van de landbouwers en voor de biodiversiteit in de landbouw. Anderzijds betekent dit voor de verbruikers echter ook dat niet alleen de keuzemogelijkheid bij levensmiddelen verloren gaat maar ook de daarmee samenhangende gerichte ondersteuning van de biodynamische en de biologische landbouw, die voor het welzijn van de verbruikers geen beroep willen doen op genomische technieken.

 

29 januari 2024