Europäische Allianz von Initiativen
angewandter Anthroposophie

Wat kunnen we nu doen?

Beste vrienden en vriendinnen van ELIANT,

Hoewel milieuorganisaties en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO al jarenlang en terecht waarschuwen voor de gevaren van het gebruik van glyfosaat, heeft de Europese Commissie op 13 oktober als volgt gestemd: 18 lidstaten stemden voor een nieuwe toelating voor een periode van 10 jaar. Slechts drie lidstaten, namelijk Luxemburg, Oostenrijk en Kroatië, spraken zich daartegen categoriek uit. Duitsland, Frankrijk, België, Nederland, Bulgarije en Malta onthielden zich. Er werd geen gekwalificeerde meerderheid bereikt.

Het besluit van de parlementsleden en de volgende ronde in de EU
Dat de Europese volksvertegenwoordigers bij de stemming in de Commissie Milieu en Gezondheid van het Europese Parlement beslist hebben om Roundup (glyfosaat) opnieuw voor een periode van 10 jaar toe te laten met slechts 2 ontbrekende nee-stemmen, heeft tot grote ontnuchtering en tot talrijke vragen geleid. Niet-gouvernementele organisaties proberen de lidstaten nog altijd overtuigen om nee te stemmen. De volgende beroepscommissie komt op 16 november bijeen. Als er geen gekwalificeerde meerderheid wordt bereikt, kan de Europese Commissie alleen beslissen, want de bevoegdheid ligt bij de Commissie. Aangezien ze dit in deze gevoelige situatie echter liever niet wil doen, zal waarschijnlijk een compromisvoorstel op tafel liggen om de verlengingsperiode tot 7 jaar te beperken en daardoor Frankrijk ertoe te bewegen om ja te stemmen.

De immense schade en gevaren van glyfosaat
Op 25 oktober stelde het Ramazzini-Instituut, een onafhankelijke non-profitorganisatie, de eerste resultaten van zijn globale glyfosaatstudie voor. Daarin werden zeldzame gevallen van leukemie vastgesteld bij relatief jonge dieren die aan de gebruikelijke herbiciden (onkruidverdelgers) op basis van glyfosaat waren blootgesteld. Daarbij komt onder andere nog de grote bezorgdheid over de schade die kan worden toegebracht aan het menselijke microbioom en aan het immuunsysteem. Dit staat in sterk contrast met de conclusies van de EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid).
Volgens de WHO wordt glyfosaat er ook van verdacht kankerverwekkend te zijn voor mensen en bedreigt het door zijn totale vernietiging het volledige plantenleven behalve het voedselgewas dat het moet beschermen. Voor insecten, bijvoorbeeld bijen, is het een dodelijk zenuwgas, wat tot een aanzienlijke decimering van het vogelbestand leidt bij gebrek aan voedsel. Het verontreinigt ook het water, is schadelijk voor het bodemmicrobioom en vernietigt op al die manieren de biodiversiteit.

EU-burgers willen al lang een verbod op glyfosaat
In 2018 al hadden een miljoen EU-burgers – onder wie ook ELIANT en Demeter International - een verbod op glyfosaat geëist. Daarna werd de vergunning slechts met 5 jaar verlengd, zodat tijd kon worden gemaakt om naar alternatieven te zoeken en ontbrekende gegevens objectief te onderzoeken, zonder dat er belangen mee gemoeid waren. De EU-controleurs konden nu beschikken over de inmiddels iets meer dan 2400 studies en wetenschappelijke artikels om te oordelen, waarvan de meeste echter in opdracht van de industrie werden uitgevoerd en door haar gefinancierd, wat de onafhankelijkheid van dit onderzoek ter discussie stelt.

Een grote verscheidenheid van de natuur, een rijke biodiversiteit en gezonde levensmiddelen liggen de meeste EU-burgers zeer nauw aan het hart.

Wat wij kunnen doen
Er is meer dan ooit nood aan een initiatief dat wordt ondersteund door vele mensen die zich verenigen en op landenniveau druk uitoefenen op de politici om het gebruik van glyfosaat te verminderen, want wereldwijd wordt van dit product haast een miljoen ton gesproeid!
Er zijn echter ook ernstige media nodig, die bereid zijn om regelmatig en waarheidsgetrouw verslag uit te brengen over de schade die aan de mensen en de natuur wordt toegebracht, en tevens over de vele mogelijke gevolgen van het massale gebruik van de allernieuwste gentechnologie. Want in overeenstemming met het subsidiariteitsbeginsel zullen het vermoedelijk de lidstaten zijn die over mogelijke beperkingen van het gebruik van glyfosaat zullen moeten beslissen. Ook al kan niet volledig worden verboden wat in de EU toegelaten is, toch kunnen de individuele landen beslissen om aanzienlijke restricties op te leggen.

In de hoop dat dit werkelijkheid wordt, groet ik u in naam van het volledige team van ELIANT
Michaela Glöckler

Wij bedanken u van harte voor uw gift ter ondersteuning van ons werk!

Nieuws