Europäische Allianz von Initiativen
angewandter Anthroposophie

Integratieve Geneeskunde – de creatieve geneeskunde van de toekomst

Beste vrienden van ELIANT

Tussen de zestig en zeventig procent van alle patiënten in Europa gebruiken – met of zonder medeweten van hun arts – natuurgeneeskundige/natuurlijke geneesmiddelen en methodes uit de complementaire behandelmethode naast de conventionele behandelmethode. Een Brits onderzoek rapporteert dat natuurlijke behandelmethoden vaak veel meer overeenkomen/overeenstemmen met wat de patiënten zich voorstellen bij een effectieve behandeling. Wat ze willen is een combinatie die tussen de conventionele and complementaire behandelwijze valt. Ze zijn enthousiast als ze zich actief betrokken voelen bij het therapeutische proces. Ze willen ook de combinatie van methodes met de conventionele geneeskunde – vooral als het om chronische ziekten gaat – met de arts bespreken. (Little CV, The School of Health & Social Care, 2009). Dit soort procedure is wat met “integratief” bedoeld wordt.

De grenzen van de moderne geneeskunde en het nieuwe proces begrip

De westerse gezondheidssystemen en de geneeskunde die daarbij hoort zijn ontegenzeggelijk nodig en goed voor zover het om efficiënte diagnostiek en symptomatische therapie gaat – daar waar er direct acuut op de plaats van het gebeuren behandeld kan worden. Maar het biogeneeskundige model dat daaraan ten grondslag ligt maakt een echt begrijpen van het proces niet mogelijk door alles wat er moet samenkomen op het lichamelijke, zielsmatige, en geestelijke vlak moet gebeuren totdat de mens echt ziek wordt onmogelijk en. Ook slaagt daardoor een betekenisvolle oriëntatie niet die zo noodzakelijk is voor de genezingprocessen. Bovendien ontbreekt de competentie om te handelen en te begrijpen in samenhang met het ziektebeeld/ziektesituatie. In de vormgeving van het therapeutische proces wordt er veel te vaak geen rekening gehouden met de eigen persoonlijke ervaring in het omgaan met gezondheid en ziekte en de daaraan gerelateerde waarden. Het zou echter tot het wezenlijke doel der geneeskunde en de bevordering van de gezondheid moeten horen dat patiënten geïnformeerd worden over hun mogelijkheden en actief betrokken worden bij het genezingsproces.

De toekomst ligt bij de co-creatieve geneeskunde

Een groot aantal patiënten wil een integraal-integratieve behandeling die op hen persoonlijk is afgestemd. Zij ervaren dat als een versterking van hun competentie in het omgaan met hun situatie. Het gaat om “genezing”, niet allen maar om “behandeling.” Bovendien laat de huidige wereldsituatie met een toenemende radicalisering zien hoe problematisch het gebrek aan integratievermogen ook in het sociale gebied doorwerkt. Een buitensluitende, niet integratieve manier van denken moet vroeger of later tot tekorten leiden – vooral op het sociale gebied waar het er vooral om gaat dat de wederzijdse waarneming en hun onderlinge samenhang succesvol zijn. Het komt erop aan dat individuen positieve levenservaringen hebben – ook in de omgang met hun ziekte.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft in 2013 wereldwijd een strategie voor de integratie van traditionele methoden in de geneeskunde afgekondigd. (WHO traditional medicine strategy: 2014-2023). In de zin van een toekomstige mensgerichte geneeskunde wordt veel belang gehecht aan de integratie van traditionele, niet-conventionele en complementaire methodes waar die ook maar mogelijk is.

Hiervoor is echter een onbevooroordeelde en pragmatische verhouding tussen reguliere en complementaire geneeskunde nodig. Al te vaak wordt dit nog bemoeilijkt door ideologisch gedreven vooroordelen aan beide kanten. Artsen en therapeuten hebben echter geen verplichting jegens hun ideologie maar wel jegens hun patiënten.

ELIANT werkt eraan te zorgen dat daar waar patiënten – hoe subjectief dit ook moge zijn – ervan kunnen profiteren, artsen niet de andere kant op mogen kijken! Het zijn deze patiënten die voor zo’n co-creatieve geneeskunde van de toekomst de integratie van verschillende methodes moeten eisen. Zonder een sterk forum uit de burgermaatschappij zullen deze nieuwe denkwijze en dit nieuwe perspectief niet zegevieren.

De antroposofische geneeskunde werkt sinds haar begin in 1921 consistent in deze richting. Haar vertegenwoordigers zijn alle regulier opgeleid en tegelijkertijd de integrale benadering en behandelmethode in de zin van de integratieve geneeskunde toegewijd.

Help ons alstublieft de belangen van de patiënten krachtig te kunnen vertegenwoordigen. Door het doorgeven van onze nieuwsbrieven aan uw vrienden en collega’s vergroot u ons politiek belang. Wij danken u ook hartelijk voor het ondersteunen van ons werk door een contributie – ook een paar euro’s helpen mee om de administratieve kosten op te kunnen brengen.

Wij wensen u een adventstijd vol licht en wij groeten u hartelijk.
Michaela Glöckler

PS Heeft u onze nieuwe homepage www.eliant.eu al gezien? Wij verheugen ons op uw reacties en suggesties. Hartelijk dank.

Nieuws