Europäische Allianz von Initiativen
angewandter Anthroposophie

Waardigheid en vrijheid voor mensen met speciale behoeften

Beste ELIANT-vrienden,

In deze Nieuwsbrief willen wij u graag berichten over de samenwerking van ELIANT met het Europees Samenwerkingsverband voor antroposofische Heilpedagogie en Sociaaltherapie (ECCE).

Het ECCE heeft tot taak om de belangen en noden van mensen met bijzondere zorgbehoeften binnen Europa vanuit de inzichten van de antroposofie zo grondig mogelijk te behartigen. Het ECCE werd door de Internationale Raad voor Heilpedagogie en Sociaaltherapie in 1992 in Nederland opgericht.

Het op 3 mei 2008 in werking getreden VN Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap (UNCRPD) benadrukt deze zorg. Deze verschuiving naar het recht op zelfbeschikking vindt met name uit ethische motieven plaats. Ze heeft ons bewustzijn, empathie en ondersteuning nodig, zodat deze verandering in onze cultuur effect kan sorteren.

ELIANT ondersteunt de doelstellingen van het ECCE

ELIANT zet zich in voor de vrijheid van keuze en het behoud van essentiële keuzemogelijkheden voor alle burgers. Het ECCE vertegenwoordigt ongeveer 30.000 Europese burgers met bijzondere zorgbehoeften. De meesten zijn niet in staat voor hun rechten op te komen en hebben hiervoor de hulp van anderen nodig. ELIANT ondersteunt deze zorg met een miljoen handtekeningen en momenteel 450.000 ontvangers van deze Nieuwsbrief. Hiermee wordt de uitspraak van Goethe waargemaakt: “Een enkeling kan het niet alleen, alleen velen die zich op het juiste moment met elkaar verenigen.”

Zo helpt het ECCE

De leden van het ECCE bieden een breed palet aan mogelijkheden: werkplaatsen, stages in zorgcentra, ambulante dienstverlening, ondersteuning van betrokken gezinnen, huishoudelijke hulp, en beroepsopleidingen en nascholing. Er is een verscheidenheid aan therapieën, die verder gaan dan medische basiszorg en -behandeling en die de kwaliteit van leven van de betrokkenen verhogen: massage, bewegingstherapie, euritmietherapie en verschillende vormen van kunstzinnige therapie.

Daarom zetten de leden van het ECCE ook antroposofische geneesmiddelen en therapieën in. Het ECCE werkt in het kader van ELIANT dan ook nauw samen met de biologisch-dynamische landbouw en de vrijeschool pedagogiek. De gemeenschappelijke inzichten en ervaringen dat de mens niet alleen tot de fysieke wereld behoort, maar ook tot een geestelijke, biedt de basis voor noodzakelijke ethische maatstaven voor het dagelijks leven.
Meer informatie over het ECCE is hier te vinden.

Het respecteren van de waardigheid en vrijheid van de mens staat in de gesprekken tussen ouders, heilpedagogen en sociaaltherapeuten in de levens- en werkgemeenschappen altijd centraal. Met elkaar zoeken ze naar de meest geschikte en zorgvuldige vormen van begeleiding van mensen met bijzondere zorgbehoeften, gericht op hun innerlijke spirituele kern. Dit zijn sinds 1924 centrale thema’s van de antroposofische heilpedagogie en sociaaltherapie.

Een voorbeeld van succesvolle lobby van de alliantie ELIANT en ECCE in Brussel

Om de aandacht van de Europese Commissie in Brussel op de heilpedagogie en sociaaltherapie te vestigen, heeft het ECCE Eurocommissarisen en hoofden van departementen op haar congressen uitgenodigd; sommigen van hen zijn als hoofdspreker opgetreden. Samen met andere organisaties werkt het ECCE aan een zogenaamd ‘Schaduwrapport’. Dit rapport maakt deel uit van de procedurele mogelijkheid voor NGO’s om het officiële EU-antwoord op het VN Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap te bespreken. Het rapport zal in het voorjaar van 2014 worden gepubliceerd. Het ECCE zal uitvoerig ingaan op de noodzakelijke juridische gelijkwaardigheid van mensen met een meervoudig complexe zorgbehoefte. Want gehandicapt-zijn is een kwestie van rechten en ethiek en niet van willekeur.

De veelvormige en multiculturele samenleving

Duurzame inclusie is de benadering om voor kinderen en volwassenen met leermoeilijkheden een succesvolle en duurzame levenssituatie mogelijk te maken. In onze veelvoudige en multiculturele samenleving is dit alleen mogelijk als er bij de burgers openheid is en de wil tot samenwerking en erkenning van mensen met een bijzondere zorgbehoefte. We waarderen iedereen die ons ondersteunt om aan deze doelen te werken.

Hartelijke groeten

Michaela Glöckler, Ueli Hurter en Susanna Küffer Heer
(Executive Committee); Michaela Sieh (project management)

Nieuws